201910.11
0
0

Fuziune în industria aeronautica sub controlul Comisiei Europene

Comisia Europeana (Comisia) a inceput o investigatie a doua acorduri joint-venture (JV) în care intentioneaza sa se angajeze doi fabricanti majori din industria aeronautica civila si militara: Boeing (SUA) si Embraer (Brazilia).
Boeing proiecteaza si fabrica avioane de mari dimensiuni si sisteme spatiale, de aparare si de securitate. Embraer proiecteaza si fabrica avioane comerciale medii si mici, avioane cu reactie pentru uz executiv si avioane militare.
Tranzactia a fost notificata Comisiei în data de 30 august 2019 iar Comisia are 90 de zile lucratoare pentru a lua o decizie, adica pâna la 20 februarie 2020.
Investigatia a fost deschisa întrucât Comisia are îngrijorarea ca aceste JV-uri pot avea ca efect eliminarea Embraer de pe pozitia de al 3-lea cel mai mare competitor global din industria aeronautica, aceasta fiind deja foarte concentrata. Prin urmare, Comisia considera ca aceste JV-uri pot avea ca rezultat cresterea preturilor si un mai mic spectru de alternative pentru cumparatori.
Investigatia s-a declansat si se deruleaza în baza Regulamentului UE privind fuziunile (EU Merger Regulation / EUMR – 139/2004, revizuita) si are ca scop prevenirea realizarii unei concentrari economice care ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra concurentei efective pe piata relevanta în Spatiul Economic European sau o parte semnificativa a acesteia.
(Sursa: Competition Newsroom)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *