201910.24
0
0

Noi modificari la legea pensiilor 2019

in Law

[Postare contribuita de colega noastra Stefania-Gabriela Neagu]

Noua lege a pensiilor, Legea 127/2019 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 563 din 9 iulie 2019, este oficial in vigoare si a inceput sa produca efecte la nivelul tarii. Aceasta lege prevede o crestere treptata a punctului de pensie, incepand din 1 septembrie 2019 si pana in 2022, dar aduce si diverse corectari in privinta pensiilor ce se cuvin persoanelor cu handicap, celor ce au lucrat in conditii deosebite de munca sau lucratorilor din subteran si chiar modifica formula de calcul existenta in prezent.

Conform noii reglementari, nicio pensie recalculata nu va putea fi mai mica de 45% din salariul minim brut din 2021. Raportat la pensia actuala, acest lucru inseamna 922,5 lei, in conditiile in care pensia minima, reprezentand indemnizatia sociala pentru pensie, este de 704 lei. Insa luand in considerare o crestere a salariului minim pana in 2021, pensia minima va fi mai mare de 1000 lei, deci  nicio recalculare nu va fi mai mica de 1000 lei. De asemenea, art. 86 alin. 2 din Legea 127/2019 statueaza ca, daca in anul 2019 punctul de pensie va fi de 1265 lei, la 1 septembrie 2020 acesta va fi de 1775 lei, iar in toamna anului 2021 aceste va creste la 1875 lei.

In ceea ce priveste formula de calcul, va fi introdus punctul de referinta. Acesta reprezinta raportul dintre punctul de pensie si nivelul mediu al stagiilor de cotizare, respectiv 25 de ani. Conform art. 85 din Legea 127/2019, pensia reprezinta inmultirea numarului total de puncte cu valoarea punctului de referinta, exceptie facand pensiile asimilate in fostul sistem de pensii si alte drepturi de asigurare sociala ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001, care se recalculeaza conform art. 167, adica 6 luni mai tarziu. Prin art. 86 alin. 3 din Lege se stabileste ca in 2021 punctul de referinta va fi de 75 lei.

Varsta de pensionare pentru anumite categorii de persoane reprezinta un alt aspect relevant din randul modificarilor. Astfel, daca inainte erau adaugate 3 luni de vechime la un an de lucru in conditii deosebite de munca, noua reglementare adauga o luna in plus, deci 4 luni de vechime la un an lucrat. De asemenea, varsta standard de pensionare a celor ce lucreaza in conditii deosebite de munca era conditionata de un stagiu de cotizare de peste 6 ani in conditiile mai sus mentionate, iar noua lege elimina aceasta conditie, varsta standard fiind aplicata din primul an de cotizare.

Lucratorii din subteran, care au desfasurat activitatii miniere în cadrul unitatilor de prospectiuni si explorari geologice, vor beneficia de reducerea a varstei standard de pensionare cu 20 de ani pentru un stagiu de cel putin 20 de ani de cotizare realizat în aceste activitati, insa aceasta varsta nu poate fi sub 45 de ani.

Legea 137/2019 introduce reducerea varstei de pensionare cu 6 ani, in cazul femeilor cu 3 copii si care au indeplinit stagiul minim de cotizare. Pentru cele cu 4 sau mai multi copii se adauga cate un an la reducerea varstei. In aceste conditii, pentru o femeie indeplinind stagiul minim de cotizare si avand 4 copii, reducerea aplicata va fi de 7 ani.

Noua lege se pune in acord cu Decizia CCR din 2018, care a semnalat ca neconstiutionala diferentierea in functie de gradul de handicap a persoanelor aflate in aceasta categorie si eliminarea conditiei efectuarii stagiului de cotizare in situatie de handicap preexistent calitatii de asigurat. Reducerea stagiului ramane neschimbata dupa cum urmeaza: 15 ani – in cazul handicapului grav, daca au realizat in conditii de handicap grav minim o tremie din stagiul complet; 10 ani – in cazul handicapului accentuat, daca aceasta stare a existat pe parcursul a minim doua treimi din stagiu si 10 ani- in cazul handicapului mediu existent pe tot parcursul stagiului.

Legea aduce modificari si cu privire la completarea perioadei de stagiu de cotizare prin contributii ulterioare. Astfel, conform art. 6 din lege, orice persoana care a efectuat un stagiu de cotizare de 10 ani va putea sa faca un contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii si sa-si plateasca, în rate, raportat la salariul mediu, contributii pentru perioade din urma care sa totalizeze maximum cinci ani (perioade de necontributivitate, adica în care nu s-a platit contributia la pensii). Acest lucru a fost posibil pana la finele anului 2018, insa mecanismul prevedea ca plata retroactiva sa se refere la o perioada de cinci ani consecutivi. Aceasta modificare este o oportunitate de care vor putea beneficia mai multe generatii.

Pensiile stabilite pe baza legislatiei noi se vor recalcula, astfel pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta, iar pensia anticipata partiala fara diminuare devine tot pensie pentru limita de varsta, recalculata insa prin adaugarea perioadei asimiliate nevalorificate.

Toate aceste modificari au o importanta semnificativa pentru mecanismul de acordare a pensiilor, de aceea procesul de recalculare va fi unul extrem de complex, necesitand angajare de personal, dar si bani pentru dotare, logistica, tehnica de calcul, medii de stocare. De aceea se va aplica etapizat pana in anul 2021, cand va intra integral in vigoare, actul normativ nemodificand varsta standard de pensionare, stagiul minim sau stagiul complet de cotizare. Finalitatea se doreste una in beneficiul persoanelor indreptatite la pensie, deoarece este vizata o corectare a inechitatilor existente in legile trecute, o crestere a pensiilor, o ameliorare a varstei de pensionare, iar daca dupa recalculare pensia rezultata este mai mica, va fi pastrat cuantumul cel mai avantajos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *